Kurvdag i Hønefoss

Minimarked og kurvdag på Kuben senter i Hønefoss, 11. juli 2020. Lørdag 8. august besøker vi Sørlandssenteret i Kristiansand!

Møt årets Global Mama 2019

En av Ecologics’ produsenter, er Global Mamas i Ghana, Afrika. Dette globale kvinnefellesskapet består av kvinner i alle aldre; mødre, koner, bestemødre, søstre, talentfulle gründere og ledere i sine lokalsamfunn. Alle jobber for å skape velstand for afrikanske kvinner og deres familier, ved å lage og selge unike, håndlagde produkter av høyeste kvalitet, som igjen eksporteres til hele verden. Fra seks grunnleggere i 2003, finnes det i dag over 600 forskjellige produsenter som er tilknyttet Global Mamas.

Hvert år deles det ut en pris til «The Global Mama of the year», til én som av flere årsaker har utmerket seg. I 2019 har perlemakeren Comfort Amanour (midt i bildet) fått prisen. Glassperlene er ofte laget av resirkulert glass.

Global Mamas skriver i en pressemelding:

«Comfort har laget perler i samarbeid med global Mamas siden vi først begynte å innlemme smykker i vår linje. Hun er kjent for å produsere perler av høy kvalitet perler og er aldri redd for en stor utfordring.                     
 
I tillegg til å livnære sine egne barn og nevøer, er denne damen en prestasjon i seg selv. Gjennom årene har nemlig Comfort spart opp nok penger til at hun har kjøpt sin egen tomt. Å bli en grunneier i Ghana, spesielt som en kvinne, er en virkelig bemerkelsesverdig prestasjon.

Selv med inkluderende lover som skal beskytte retten for at kvinner i Ghana kan eie land, er realiteten dessverre en helt annen. Som regel er kvinnenes rettigheter basert på deres forhold til, og ofte helt avhengig av, deres mannlige slektninger. På grunn av mangel på kontroll, kan også kvinnene lett bli fordrevet eller utnyttet. Den som eier land selv kontrollerer derimot ressursene og har både sosial, økonomisk og politisk makt. Når kvinner sikrer seg rettigheter til egen tomt, forbedres hennes status og det blir lettere for henne å ta vare på seg selv og familien sin.

Vi vet at Comfort allerede er i gang med å planlegge og spare til et nytt mål, for i 2020 begynner hun byggingen av et nytt hus til familien sin. Vi er beæret over å ha Comfort som et verdsatt medlem av vårt samfunn, og vi er inspirert av hennes besluttsomhet og prestasjonene hun får til. Vi gratulerer henne som vår Global Mama of the year!"

Global Mamas gratulerer alle Mamas som ble hedret i årets prisutdeling: (Fra venstre) "Honesty" Award: Martina Obeng, "Growth" Award: Mary Sosu,  "Employee of the Year" Award: Abigail Atta, representant for Global Mamas, “Global Mama of the Year” Award: Comfort Amanour, "Respect" Award: Florence Worwornyo, "Good Character" Award: Florence Thompson.

Svart gull fra Afrika - i form av en såpe!

 

Se Afrikansk svart såpe i nettbutikken -klikk her

Det er nok mye som kan beskrives som Afrikas svarte gull, men hemmeligheten om dette "gullet" må bare deles. Ikke alle vet at det finnes et så enkelt - og bra skjønnhetsprodukt, i form av en liten svart såpe!

Hva er African Black Soap, og hva kan den gjøre for deg i din daglige hudpleie?

Bare å sette seg godt til rette, her skal du få en solid dose info :)

1. Den er antibakteriell: Naturlig antibakterielle egenskaper gjør afrikansk svart såpe til et supert og naturlig alternativ til kjemiske rensemidler. Denne såpen kan faktisk fjerne flere bakterier enn kjemiske rensemidler kan. Til tross for for dette, er den skånsom nok til bruk i ansiktet, på hendene og ellers på kroppen.

2. Såpen kan brukes av alle hudtyper: Hvis du har tørr eller sensitiv hud, vet du at duftende såper og lotions kan skape irritasjoner og kløe. Afrikansk svart såpe er naturlig duftfri, bare sørg for såpen du kjøper er merket "unscented (uparfymert)." Personer med fet eller kombinert hudtype, kan med fordel også bruke afrikansk svart såpe, fordi den bidrar til å balansere hudens naturlige talgproduksjon, men uten at den fjerner nødvendige fett, eller legger igjen overflødig olje på huden din.

3. Den er fuktighetsgivende: Sheasmør er en viktig ingrediens i afrikansk svart såpe. Shea kan lindre kløe og berolige tørr hud, og kakao- og kokosolje tilfører fuktighet.

4. Den vil ikke gjøre huden din fet; Hvis du har kombinert hudtype, kan du få mange fordeler med å bruke afrikansk svart såpe. Sheasmør tilfører som sagt fuktighet, mens kokosolje også bidrar til å dempe overaktive talgkjertler.

5. Den kan berolige irritert hud: Afrikansk svart såpe kan også berolige kløe og irritasjon forårsaket av eksem, kontakteksem, og/ eller hudallergi. Den kan også bidra til å fjerne problemer knyttet til eksem og psoriasis. For å maksimere disse fordelene, bruk gjerne en svart såpe som er tilsatt havregryn.

6. Den kan virke anti-inflammatorisk: Svart såpe er rik på vitaminene A og E. Disse vitaminene er begge antioksidanter, som igjen bidrar til å bekjempe frie radikaler og angrep på ellers sunn hud. Derfor kan såpen være nyttig for folk som har inflammatoriske tilstander, som for eksempel rosacea.

7. Den kan hjelpe mot uren hud og kviser: Afrikansk svart såpe kan også bidra til å bekjempe akne (uren hud og kviser). I tillegg til å balansere hudens naturlige talg, kan såpens innhold av Sheahsmør bidra til å reparere skadede hudceller. Sheahsmørets antimikrobielle egenskaper er også kjent for å kunne bekjempe alvorlig akne, forårsaket av Propionibacterium – bakterien.

8. Den kan bidra til å redusere fine linjer: Sheasmør og kokosolje kan bidra til å redusere tap av kollagen i huden, og oppmuntre til ny utvikling. I sin tur kan dette hjelpe med å utjevne fine linjer og rynker. Den grove teksturen i såpen kan også eksfoliere døde hudceller, som gjør fine linjer mer merkbare. Men pass på så ikke huden får for tøff behandling, og styr unna området rundt øynene.

9. Svart såpe kan bidra til å beskytte huden mot solskader: Antioksidanter som finnes i Sheasmør, kan bidra til å beskytte huden mot strålene fra sola. Over tid kan soleksponering forårsake solflekker (pigmentflekker) og solbrenthet. Afrikansk svart såpe tilfører en liten barriere i huden, som bidrar til beskyttelse. Skal du oppholde deg i sola, bør du allikevel smøre deg med med en god solfaktor, velg et økologisk produkt med naturlige ingredienser.

10. Den kan bidra til å forbedre hudens tekstur: Afrikansk svart såpe er full av naturlige ingredienser, og en ekstra fordel får du fra selve produktet. De ubehandlede, rå ingrediensene i såpen gir en grovere tekstur, enn andre kjøpesåper har. Dette gjør såpen god til naturlig peeling, som igjen kan bidra til å fjerne døde hudceller, tette porer, og forbedre hudens overflate.

11. Den kan hjelpe mot sår hud etter barbering: Peeling er en viktig faktor for å holde huden glatt etter barbering, voksing, eller andre hårfjerningsmetoder. Peeling kan forebygge tette hårsekker (som igjen kan forårsake betennelse), for eksempel. Fuktigheten i afrikansk svart såpe kan også bidra til å forhindre nupper og sårhet, som følge av barberhøvelbruk.

12. Den kan bidra til å redusere hyperpigmentering: Hyperpigmentering er ofte forårsaket av arr etter akne og/ eller solskader - to ting som svart såpe kan både forebygge og berolige huden med.

13. Den kan bidra til å redusere synligheten av arr og strekkmerker: Takket være innhold av Sheasmør og vitamin E, kan svart såpe bidra til å redusere rødhet og ellers helhetsinntrykket av strekkmerker og andre arr. Den kan også hjelpe med å dempe kløe som er relatert til dette.

14. Den er Antifungal: En studie på effektene av afrikansk svart såpe, har funnet ut at produktet er effektivt mot syv typer sopp, inkludert den vanlige gjærsoppen Candida albicans. Du kan trygt bruke afrikansk svart såpe for å behandle neglesopp og fotsopp, og den er fin å bruke av både idrettsutøvere og andre som svetter mye på føttene.

 

Fordelene med afrikansk svart såpe ligger i ingrediensene, som er 100% naturlige. Dette er en kombinasjon av:

  • Kakaofrukt
  • Jomfru kokosolje
  • Blad fra palmetrær, inkludert jumfru palmekjerneolje og palmeolje (utvunnet økologisk og bærekraftig)
  • Bark fra banantreet, som inneholder jern, vitamin A og E
  • Ren uraffinert sheasmør, utvunnet av nøtter fra Karitétreet, som vokser på silisiumholdig jord.

Sammensetningen av ingrediensene i svart såpe varierer mellom de afrikanske regionene de er laget i. Det finnes også svart såpe som er tilsatt essensielle oljer, for eksempel eukalyptus. Noen svarte såper kan også være tilsatt havregryn eller Aloe Vera.

Hvordan bruker man afrikansk svart såpe?

Ekte, ubehandlet afrikansk svart såpe har en grov tekstur. Selv om den naturlige teksturen er ideell for peeling, kan det være lurt at du «glatter» den ut litt, før du bruker den. Dette gjør du ved å gni den mellom hendene, kroppsvarmen vil varme opp og gjøre overflaten jevnere. Alternativt kan du skjære av en bit og løse opp i vann, så får du flytende såpe. Noen foretrekker også å putte den svarte såpen i en såpepose av for eksempel økologisk bomull, og skumme den opp, før påføring på huden.

Du kan bruke såpen direkte på huden din hvis du vil bruke den til peeling, men husk å være forsiktig! Den grove teksturen er allerede en peeling i seg selv, så du trenger ikke å skrubbe. Du kan også gni såpen på en myk vaskeklut først, hvis du ønsker en mer skånsom rensing av på huden.

Uansett hvilken metode du velger, sørg for at du grundig skyller av såpen med lunkent vann når du er ferdig. Deretter klapper du huden tørr med et mykt håndkle. Til slutt smører du deg med en god, helst økologisk, fuktighetskrem. Slik bevarer du såpens naturlige fuktighetsgivende effekter i huden.

Mulige bivirkninger og risikoer

Selv om Afrikansk svart såpe kan fungere godt for alle hudtyper, må det brukes riktig så man forebygger unødvendige bivirkninger. Noen syns for eksempel at svart såpe gjør huden tørr. Dette kan du endre hvis du tilfører en teskje av rå honning, til såpeblandingen din.

Slik gjør du dette:

Skjær forsiktig en bit av såpen og ha den i en liten bolle.

Bruk en skje eller gaffel til å mose såpen i mindre biter.

Tilsett 1 til 2 ts rå honning i bollen.

Bland honning og såpe sammen så du får et svart «såpelim». Bland ut med ønsket vannmengde.

Du kan godt tilsette mer honning enn det som er oppgitt, hvis du ønsker det.

OBS: Hvis du ikke har brukt svart såpe før, bør du bruke den forsiktig i et par dager, så du vet at du tåler den. Når du vet at det fungerer fint, kan du gradvis øke bruken etter hvert som huden din blir vant til den. Det er faktisk mulig å være allergisk mot såper, svart såpe også. Hvis huden din blir irritert, rød eller utvikler utslett, skal du slutte å bruke den umiddelbart!

Naturlig svart såpe er grov i teksturen, så den kan irritere eller til og med ødelegge huden din hvis du ikke er forsiktig. Introduser den i din daglige hudpleie på en mild og forsiktig måte. I begynnelsen er det lurt bruke den med mye vann, helst i kombinasjon med en vaskeklut.

Ekte, tradisjonell afrikansk svart såpe er håndlaget. Når ingrediensene er blandet sammen, blir såpeblandingen varmet opp. Når såpebarene nedkjøles, skal disse ligge i fred i flere dager før de brukes.

Det er mange fordeler ved å bruke autentisk afrikansk svart såpe, men det er viktig at du kjøper ekte vare. På grunn av økende popularitet er det som i alle bransjer, dessverre mye svindel og dårlige produkter. Men du kan se om såpen ikke er ekte hvis den inneholder syntetiske ingredienser eller tilsetningsstoffer, noe som ikke er i rå svart såpe (altså i utgangspunktet noe som ikke plantebasert).

Når du kjøper autentisk svart såpe bidrar du også med å sikre at inntektene fra produktene gå tilbake til de samfunnene som faktisk lager såpen. Ekte African Black Soap er som regel merket som fairtradeprodukter. Avhengig av regionen den er laget i, kan afrikansk svart såpe også ha andre navn, for eksempel Anago eller Joruba såpe.

Den svarte såpen vi selger her på Ecologics.no, er produsert av et sertifisert kvinnekollektiv i Ghana, Afrika (bildet over), og er en tradisjonell uparfymert, afrikansk svart såpe. Plasten hvert såpestykke er pakket inn i, er 100% resirkulert polyetylenplast. Så vet du det også!

Såpen vår heter Dandy Lion African Black Soap er håndlaget av hovedsaklig rent, uraffinert sheasmør, jomfru kokosnøttolje, jomfru palmekjerneolje og kakaofrukt. 100% naturlig!  

Afrikansk svart såpe er som du nå har forstått, fullpakket med essensielle næringsstoffer som kan hjelpe med å forbedre hudens naturlige hudtone og gir deg en glød fra innsiden og ut. For best resultater, bør du bruke du såpen morgen og kveld.

Hilsen fra Anette, Ecologics, 15.05.19

Kjøp Afrikansk svart såpe i nettbutikken vår -klikk her